9 Tips Mudah Bersahur Untuk Terus Kenyang Dan Bertenaga Sampai Berbuka

Harini bersempena dengan 1 Ramadhan ni, saya nak share dengan korang mengenai resepi ppaling mudah, ringkas dan senang semasa bersahur. Apabila masuknya bulan Ramadan, semestinya kita akan melalui dua waktu yang sangat sinonim iaitu  waktu bersahur dan waktu berbuka. Nafsu makan tudia membuak-buak […]

Tagged , , , ,
Read More

Wah! Banyaknya Tips Kesihatan Untuk Para Wanita, Jom Kita Amalkan Supaya Sihat Luar Dan Dalam

Bersempena dengan Hari Wanita Sedunia 2019 yang mana jatuh pada bulan Mac, jadi entri pada hari ini adalah berkisarkan tentang wanita. Sebagai seorang wanita, penjagaan dalaman dan luaran amatlah penting. Kalau ada jerawat naik satu pun dah tak keluar rumah sehari kan? Baiklah […]

Read More

Ketahui Langkah Utama Perlu Buat Kalau Bayi Anda Demam Disini

Ibu-ibu mesti panik kan bila dapat tahu anak demam. Bukan demam je, malah kalau anak tu nampak macam tak bermaya, letih, batuk pun mesti dah start gabra kan? Firstly, rileks, jangan gabra nanti caca merba. Demam biasanya terjadi apabila  Anak anak terkena […]

Tagged , , , ,
Read More

Ketahui 6 Fakta Kulit Si Manja Untuk Ibu Baru

Semua ibu bapa ingin keadaan kulit bayi baru lahir yang putih dan lembut. Kulit bayi yang baru lahir adalah lembut dan sensitif dan mudah terkena berbagai jenis penyakit kulit. Sebahagiannya adalah kerana keturunan, seperti tanda lahir, tetapi setengah ruam adalah disebabkan oleh hormon […]

Tagged , , , ,
Read More

Do’s dan Don’t Dalam Berdiet

Pernahkah anda mengamalkan diet tetapi masih tidak berjaya mengurangkan berat badan anda? Sudah pasti ia akan menjejaskan ‘mood’ anda dan berputus asa untuk meneruskan program diet. Jangan risau..Nutrisi Guru kali ini akan memberikan sedikit tips untuk mengembalikan semangat anda bagi mendapatkan berat […]

Read More

5 Cara Atasi Muka Breakout Dengan Berkesan

Sebelum ni saya pernah share infografik di atas, dalam sosial media. Jadi untuk hari ini, mari saya terangkan dengan lebih terperinci lagi mengenai thread ini. Saya ada buat short video juga. Boleh klik link di bawah. 5 LANGKAH ATASI MUKA BREAKOUT DENGAN […]

Read More

Tidak Semua Probiotik Sama, Berikut 3 Jenis Probiotik Yang Terbaik

Apabila melihat label nutrisi pada pembungkusan makanan atau minuman, anda mungkin pernah terjumpa perkataan “Probiotik”. Probiotik adalah mikroorganisma yang bermanfaat untuk menyokong kesihatan organ-organ, terutamanya pencernaan. Pendek kata, probiotik adalah bakteria yang baik yang hidup di dalam badan anda. Jadi adakah semua […]

Tagged , , , ,
Read More

Baca Ini : Tempoh Pencernaan Sesuatu Makanan Dalam Tubuh Badan

Mungkin anda hanya menghabiskan masa sekitar 10-30 minit untuk makan makanan anda setiap hari. Walau bagaimanapun, adakah anda tahu berapa lama makanan dicerna dan berada di dalam perut anda? Ya, makanan yang anda makan akan melalui proses penghadaman supaya semua nutrien di […]

Read More

Punca Rambut Kering Dan Rapuh Yang Orang Ramai Tidak Sedar

Walaupun dah berkali-kali tukar syampu tapi masih tidak dapat hasil yang diingini? Mungkin anda sedang melakukan sesuatu dengan cara yang salah. Mungkin juga masalah rambut kering anda berpunca dari cara mandian yang tidak betul. Jangan risau, kami akan berkongsi info terbaik tentang cara mengenali […]

Tagged , , , ,
Read More

Senarai Jenis Kopi Tin Paling Banyak Kandungan Gula Mengikut Ranking Terbanyak

Kegemukan atau obesiti (perkataan obesiti akan digunakan seterusnya) adalah satu penyakit kronik yang sedang menular di kalangan masyarakat dunia dan Malaysia khususnya. 10 tahun dahulu, obesiti hanyalah dikenal pasti sebagai faktor risiko kesihatan terutamanya untuk penyakit kardiovaskular khususnya penyakit jantung. Tetapi sejak […]

Read More

Mudahnya Merawat Penyakit Kayap! Ketahui Rahsianya Disini!

Penyakit kayap ini juga digelar ‘shingles’ dalam Bahasa Inggeris dan berpunca daripada virus dipanggil ‘varicella zoster’. Virus ini juga merupakan penyebab kepada penyakit cacar air (chicken pox). Dalam kepercayaan masyarakat tempatan, ramai yang percaya bahawa sekiranya ruam kayap ini bertemu mengelilingi badan akan […]

Tagged , , , ,
Read More

Kulit Sensitif Dan Cara Mengatasinya

Kulit sensitif terjadi kerana hujung saraf pada lapisan atas kulit teriritasi dan ia akan memberi tindak balas. Ini kerana fungsi penghalang kulit (skin barrier) terganggu. Sensitiviti dalam kulit dipengaruhi oleh banyak perkara. Antaranya terdedah pada cahaya matahari, pencemaran udara, cuaca, perubahan suhu […]

Tagged , , , ,
Read More
×
Salam, Hello and Hi!

Whatsapp saya untuk maklumat lanjut!
Got an inquiry? Do not hesitate to Whatsapp me!
error: Content is protected !!