Ketahui 7 Punca Kenapa Mudah Letih dan Tak Bermaya Sepanjang Masa

10/11/2018 0 By Nutrisi Guru
Ketahui 7 Punca Kenapa Mudah Letih dan Tak Bermaya Sepanjang Masa

Pernah tak tanya diri sendiri, “Kenapa eh cepat je letih, tak bertenaga, stamina pun tak kuat?” Mari kita baca selanjutnya.

Rasa letih sepanjang masa?

Actually sebenarnya bukan anda seorang sahaja malah ramai yang turut sama mengalami masalah ini. Kajian mendapati, dua daripada setiap lima orang Amerika melaporkan rasa keletihan sepanjang minggu, dan penyelidikan dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit menunjukkan bahawa 1 dari 3 orang dewasa sebenarnya tidak mendapat tidur yang cukup.

Baca juga: Cadangan Makanan Bagi Mengatasi Masalah Keletihan dan Mengembalikan Tenaga Kepada Badan

Mana taknya, dengan kerja pejabat atau kuliah, keluarga atau rakan-rakan, bergilir pula dengan semua komitmen lain maka kita menganggap gaya hidup yang sibuk adalah punca pada rasa letih yang berterusan.

Tetapi bila dah selalu sangat tanya pada diri sendiri, “Kenapa cepat letih?” dah tak payah nak salahkan bebanan kerja yang banyak ke nak uruskan rumah tangga ke apa ke… Just give yourself a break. Bagi masa 1-2 minggu untuk membuat perubahan gaya hidup: Ubah waktu bersosial anda, cuba kurangkan beban kerja di pejabat, dan cuba tidur lebih banyak.

“If you’re still feeling the symptoms of fatigue after those changes, then you need professional help”

Sandra Adamson Fryhofer, MD, seorang doktor perubatan dalaman di Atlanta.

Keletihan yang berlebihan boleh menjadi tanda keadaan serius yang boleh dirawat. Inilah tujuh perkara yang dapat menjelaskan kelesuan anda:

Berikut merupakan 7 perkara yang menjelaskan kenapa anda mudah rasa lesu:

1. Anemia

Keletihan yang disebabkan oleh anemia adalah berpunca daripada kekurangan sel darah merah, yang bertanggungjawab membawa oksigen dari jantung ke seluruh tisu dan sel dalam badan. Penghidap anemia ini akan mudah merasa lemah dan pendek nafas.

Antara faktor penyebab kepada anemia adalah seperti kekurangan zat besi atau vitamin, kehilangan darah, pendarahan dalaman, atau penyakit kronik seperti rheumatoid arthritis, kanser, atau kegagalan buah pinggang.

Wanita adalah golongan paling mudah menghidap anemia kerana mereka kerap kehilangan darah semasa haid dan bagi para ibu hamil, zat besi amat diperlukan oleh tubuh semasa mengandung dan menyusu, jelas Laurence Corash, MD, profesor perubatan tambahan di University of California, San Francisco.

Gejala-gejala:

Paling ketara adalah merasa letih sepanjang masa. Lain-lain termasuk kelemahan yang melampau, kesukaran tidur, kurang tumpuan, denyutan jantung yang cepat, sakit dada, dan sakit kepala. Senaman mudah, seperti memanjat tangga atau berjalan kaki pendek juga boleh mendatangkan kemengahan kepada anda.

Ujian:

Penilaian menyeluruh untuk anemia terbahagi kepada ujian fizikal dan ujian darah, termasuklah Complete Blood Count (CBC) – untuk kenalpasti tahap sel darah merah anda. Selain itu, pemeriksaan najis juga merupakan standard untuk ujian kehilangan darah.

Rawatan:

Anemia bukanlah penyakit; ia adalah gejala yang mana badan anda memerlukan perhatian yang lebih. Oleh itu, rawatan adalah berbeza-beza mengikut punca penyebab anemia. Rawatan paling mudah adalah mengambil lebih banyak makanan yang kaya dengan zat besi, tetapi apa pun, cuba rujuk doktor tentang rawatan yang tepat untuk anda.

2. Dehidrasi

Perasan tak bila kita mudah letih atau cranky, sebenarnya dalam tempoh beberapa jam sebelum tu, kita kurang minum air. Actually ianya bukanlah satu kebetulan tetapi hakikat sebenar adalah kekurangan jumlah air di dalam badan akan mempengaruhi mood dan tahap tenaga dalam tubuh badan anda.

Penyelidik percaya bahagian otak kita sebenarnya menyusut apabila mereka kekurangan cecair dalam badan.

Kekurangan sedikit sahaja air dalam badan akan menyebabkan kelesuan kepada tubuh. Doktor atau pakar diet menasihatkan orang ramai meminum sekurang-kurangnya 1.2 liter atau enam hingga lapan gelas air sehari bagi memastikan kesihatan badan terus berkekalan.

Gejala-gejala:

  • Kehausan
  • Air kencing berwarna gelap
  • Jari-jari bengkak
  • Sakit kepala
  • Kulit kering.

Ujian:

Dehidrasi biasanya diukur dengan peratusan berat badan anda yang telah hilang (in fluids). Berat badan sebelum dan selepas senaman seterusnya untuk melihat bagaimana anda mengalami dehidrasi.

1-2 % = Mildly Dehydrated

2-4 % = Moderately Dehydrated

> 5% = Severely Dehydrated

Rawatan:

Perbanyakkan minum air masak!

3. Penyakit Thyroid

Apabila hormon tiroid anda terhenti, kegiatan sehari-hari akan menjejaskan anda. Kelenjar tiroid, kira-kira saiz simpulan tali leher lelaki, dijumpai di bahagian depan leher dan menghasilkan hormon yang mengawal metabolisme anda. Terlalu banyak hormon tiroid (hipertiroidisme),metabolisma badan semakin meningkat. Terlalu sedikit (hipotiroidisme), metabolisma badan menurun

Hyperthyroidism

Gejala:

  • Keletihan
  • Otot lemah – Aktiviti seperti menunggang basikal atau memanjat tangga menjadi lebih sukar.
  • Penurunan berat badan
  • Aliran haid tidak teratur
  • Mudah dahaga

Hyperthyroidism paling kerap didiagnosis pada wanita pada usia 20-an dan 30-an, tetapi kata pengarah bersama Robert J. McConnell, MD, Pengarah Pusat New York City di Pusat Perubatan Universiti Columbia di New York City.

Baca juga:

Hypothyroidism

Hypothyroidism adalah yang paling biasa di kalangan wanita berusia lebih 50 tahun; Malah, sebanyak 10% wanita berusia 50 tahun akan mempunyai sekurang-kurangnya hypothyroidism ringan, kata Dr. Ujian McConnell.

Penyakit tiroid boleh dikesan dengan ujian darah. “Gangguan tiroid boleh dirawat dan semua orang yang mengadu keletihan dan kelemahan harus melakukan ujian,” Dr. Rawatan McConnell.

Baca juga: Cara Mengatasi Masalah Senggugut Bagi Wanita

Rawatan

  • Ubat
  • Pembedahan
  • Radioactive Iodine

4. Diabetes

Lebih dari sejuta orang yang dikenalpasti menghidap diabetes jenis 2 setiap tahun, malah ramai yang tidak tahu mereka menderita penyakit tersebut. Gula, juga dikenali sebagai glukosa, adalah bahan bakar yang membuat badan anda berfungsi.

Gula adalah sebahagian daripada karbohidrat walaupun nilai nutriennya sangat sedikit. Jika mereka yang menghidap diabetes membuat banyak tukar ganti makanan tinggi gula dalam sajian harian, mereka akan kekurangan bekalan karbohidrat tinggi nutrien yang diperlukan secukupnya untuk kekal sihat. Sebaliknya, diet seharian mereka akan dimonopoli oleh makanan berkalori kosong iaitu kalori tanpa nutrien penting (nutrien yang terdapat dalam makanan sihat).

Oleh itu, saranan tentang pengambilan gula untuk mereka yang mempunyai diabetes telah mula berubah. Ia telah bertukar daripada mengelakkan pengambilan makanan bergula kepada membenarkan pengambilannya.

Kaedah yang digunakan adalah melalui tukar ganti ke dalam sajian karbohidrat sedia ada.

Melalui kaedah ini, penggunaan gula dalam amaun tertentu adalah dibenarkan dan ia tidak memberi kesan buruk kepada aras gula darah. Walau bagaimanapun, penggunaan gula dalam kuantiti yang berlebihan adalah tidak dibenarkan. Anda disarankan untuk mengekalkan pelan pemakanan sihat anda di samping meneruskan aktiviti fizikal secukupnya.

Gejala

  • Dahaga berlebihan
  • Kencing yang kerap
  • Kelaparan
  • Penurunan berat adan
  • Penglihatan kabur

5. Depression

Lebih ketara berbanding “blues,” kemurungan adalah penyakit utama yang mempengaruhi cara kita tidur, makan, dan perspektif kita melihat diri sendiri berbanding orang lain. Tanpa rawatan, gejala-gejala kemurungan mungkin berlangsung selama beberapa minggu, bulan, atau bahkan bertahun-tahun lamanya.

Gejala

Kemurungan setiap orang adalah berbeza. Tetapi biasanya, kemurungan boleh menyebabkan:

  • Kurang bertenaga
  • Perubahan pola tidur dan makan
  • Daya ingatan dan tumpuan menjadi lemah
  • Mudah putus asa
  • Merasakan diri tidak bernilai
  • Sentiasa berfikiran negatif’

Ujian

Tidak ada ujian darah untuk kemurungan, tetapi doktor anda mungkin dapat mengenalinya dengan menanyakan beberapa soalan. Jika anda mengalami lima atau lebih gejala ini selama lebih dari 2 minggu, atau jika mereka mengganggu kehidupan anda, lihat doktor atau profesional kesihatan mental anda:

  • Keletihan atau kehilangan tenaga
  • Tidur terlalu sedikit atau terlalu banyak
  • Sentiasa edih, cemas, atau ” merasa kosong”
  • Kurang nafsu makan dan penurunan berat badan
  • Peningkatan selera makan dan berat badan;
  • Hilang minat terhadap semua perkara
  • Kegelisahan atau kesengsaraan

Baca juga: Rawatan Massalah Depresi Bagi Wanita Yang Mengalami PMS

6. Keletihan kronik

Keadaan ini menyebabkan keletihan yang kuat yang datang dengan cepat.

Gejala-gejala

Tanda-tanda lain termasuk sakit kepala, sakit otot dan sendi, kelemahan, kelenjar limfa yang lembut, dan ketidakupayaan untuk menumpukan perhatian. Sindrom keletihan kronik masih membingungkan, kerana ia tidak diketahui punca.

7. Sleep Apnea

Anda boleh mengalami masalah tidur ini jika anda bangun merasa letih tidak kira berapa banyak rehat yang anda rasa anda dapat. Simptom apnea tidur termasuk gangguan pernafasan semasa tidur. Dalam jenis yang paling biasa, apnea tidur obstruktif menjadikan pernafasan seseorang berhenti seketika dan menyebabkan otak anda menjadi alert dan menghantar signal kepada seluruh badan untuk kembali bernafas. Seseorang yang mempunyai apnea tidur obstruktif akan berhenti bernafas berkali-kali sehingga beratus-ratus kali setiap malam, kata Roseanne S. Barker, MD, bekas pengarah perubatan Baptist Sleep Institute di Knoxville, TN.

Gejala

Apnea tidur sering ditandakan dengan mendengkur dan biasanya diikuti oleh keletihan pada hari berikutnya. Oleh kerana apnea tidur ini boleh menyebabkan penyakit jantung, tekanan darah tinggi, dan strok, adalah sangat penting untuk membuat ujian klinikal.

Ujian

This involves an overnight stay at a sleep clinic, where you’ll undergo a polysomnogram, which is a painless test that will monitor your sleep patterns, breathing changes, and brain activity.

Rawatan

The treatments:If you’re diagnosed with sleep apnea, you may be prescribed a CPAP (continuous positive airway pressure) device, a mask that fits over your nose and mouth and blows air into your airways while you sleep. Depending on the severity of your condition, your doctor may also recommend surgery.

Jika anda didiagnosis dengan apnea tidur, anda akan dinasihatkan menggunakan alat CPAP (continuous positive airway pressure), – a mask that fits over your nose and mouth and blows air into your airways while you sleep. Bergantung pada keparahan keadaan anda, doktor anda juga boleh mengesyorkan pembedahan.

Baca juga:

Rawatan Masalah Keletihan dan Masalah Berat Badan

Rujukan:

  1. http://pendidikanpesakit.myhealth.gov.my/pesakit-diabetes-tidak-boleh-mengambil-gula-dan-makanan-manis/

****************************************

Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee? Mudah sahaja, hanya sekali klik, anda boleh terus purchase.

Click Here to Purchase

Anda berminat ingin menjadi ejen Shaklee di sekitar kawasan anda dan bersama-sama berjaya dalam bisnes ini? Klik link di bawah untuk daftar ahli.

Picture1

Fara Hana | Shaklee Independent Distributor | ID 1284203 | 0133465509

×
Salam, Hello and Hi!

Whatsapp saya untuk maklumat lanjut!
Got an inquiry? Do not hesitate to Whatsapp me!
error: Content is protected !!