Nutrisi Apa Yang Diperlukan Untuk Perkembangan Otak Anak? Ikuti Penerangan Pakar Pediatrik Ini

Setiap ibu bapa mengharapkan anak mereka supaya membesar dengan sihat dan bijak. Menghantar si kecil ke tadika atau taman asuhan kanak-kanak bagi mendapat pendidikan awal dilihat mampu membantu mengasah minda dan kebolehan mereka.

Bagaimanapun, peranan nutrisi untuk keperluan anak yang sedang membesar juga tidak harus dilupakan. Jika anda belum tahu, otak kanak-kanak mampu berkembang sehingga 90% sebelum mencecah usia 5 tahun1!

Justeru, pemakanan yang sesuai dan seimbang bagi mendapatkan nutrisi secukupnya penting dalam memupuk perkembangan otak si manja sejak awal tahun. Tapi, apakah nutrisi yang baik untuk si manja? Ikuti penjelasan Pakar Pediatrik, Dr. Yong Junina Fadzil.

NUTRISI APA YANG BAGUS UNTUK SI KECIL?

Dr. Yong berkata, 60% otak kita terdiri daripada lemak dan salah satu lemak yang paling penting adalah DHA atau nama saintifiknya, ‘docosahexaenoic acid2’. DHA berfungsi sebagai nutrisi asas seperti pelindung otak dan ia sangat penting untuk perkembangan otak anak yang pantas.

Kajian juga menunjukkan dengan penambahan DHA dalam diet kanak-kanak, ia mampu meningkatkan kebolehan berfikir, tingkah laku3 serta daya fokus4 mereka!

“Badan tidak menghasilkan DHA yang diperlukan secara semula jadi, justeru si manja perlu menyerapnya dari pengambilan makanan harian bagi membantu menyokong perkembangan otak mereka,” katanya.

JADI, MAKANAN APA YANG MENGANDUNGI DHA?

Kata Dr. Yong, DHA boleh diperolehi secara semulajadi dalam ikan berlemak dan dalam makanan tertentu seperti susu rumusan dan telur.

“Selain daripada membina pelindung otak dengan DHA, ibu bapa juga perlu menjaga aspek nutrisi untuk menyokong perkembangan secara keseluruhan seseorang kanak-kanak. Mereka memerlukan nutrien seperti kalsium dan protein untuk membesar, vitamin dan mineral untuk menyokong perkembangan fungsi badannya.

Untuk memastikan si manja mendapat nutrien yang secukupnya, ibu bapa seharusnya meneliti maklumat nutrien yang tertera di luar pek sebelum membeli, barulah tahu produk mana yang terbaik untuk si manja.

“Apabila pelindung yang kuat terhasil, perkembangan kanak-kanak seterusnya disokong secara mental, fizikal, emosi dan sosial,” katanya.

DENGAN DHA, LARA LEBIH BIJAK DARI YANG DISANGKA

Tak cukup dengan penjelasan Dr. Yong, kami kongsikan lagi pengalaman sebenar ibu selebriti, Scha Alyahya yang mempercayai DHA mampu menyokong perkembangan otak anaknya, Lara Alana. Menurutnya, kanak-kanak bijak mempunyai imaginasi hebat ketika bermain. Ternyata, Lara lebih bijak daripada yang disangka!

“Lara seperti pengembara kecil yang suka belajar. Ketika berumur 4 tahun, Lara gemar melukis dengan warna air dan aktif dalam seni dan kraf. Kini, Lara mampu membaca huruf, mampu mengenalpasti perkara-perkara yang dilihatnya setiap hari dan menghubungkannya dengan huruf abjad yang dipelajarinya,” katanya.

Tambahnya lagi, apabila beliau sekeluarga melancong, Lara secara sendirinya akan memberikan passport dan pas masuk kepada petugas di lapangan terbang dan memasang tali pinggang keledar di atas kapal terbang. Pandai kan Lara?

MAHU ANAK ANDA SEBIJAK LARA? DAPATKAN JUGA NUTRISI DHA UNTUK SI KECIL…

Semua keperluan nutrien penting untuk menyokong perkembangan otak anak seperti DHA, vitamin dan sebagainya ada dalam Susu Tepung Rumusan untuk kanak-kanak Dutch Lady 123, Dutch Lady 456, dan Dutch Lady 6+ yang kini boleh didapati dalam pek baharu!

Jika anda tidak tahu, Dutch Lady adalah jenama nombor 1^ pilihan ibu-ibu dan dipercayai dalam kalangan ibu-ibu di Malaysia. Malah selebriti Scha Alyahya dan Lara Alana juga mengamalkan pengambilan susu Dutch Lady sebagai bekalan harian mereka. Apa yang ada dalam rangkaian pek terbaru Susu Tepung Rumusan untuk kanak-kanak Dutch Lady ni?

MENGANDUNGI 5X DHA* DAN BANYAK LAGI KEPERLUAN NUTRISI UNTUK SI KECIL

Susu Tepung Rumusan untuk kanak-kanak Dutch Lady 123, Dutch Lady 456, dan Dutch Lady 6+ mengandungi 5x DHA*, protein serta 20 vitamin dan mineral seperti zat besi, kalsium, magnesium, iodin, vitamin A,B,D dan selenium.

Seperti kami katakan tadi, DHA mampu merangsang perkembangan otak, magnesium untuk membantu mengekalkan fungsi normal saraf dan otot si kecil tau!

Jangan terlepas semua nutrien penting untuk si kecil ini semua, dapatkan Susu Tepung Rumusan untuk kanak-kanak Dutch Lady 123, Dutch Lady 456, dan Dutch Lady 6+ di kedai berhampiran!

SELAIN SUSU TEPUNG, OMEGA GUARD JUGA TURUT MENGANDUNGI KANDUNGAN DHA YANG TINGGI

Omega 3 dipercayai boleh membantu dalam perkembangan otak serta memori kanak-kanak dan juga dewasa. Jadi, bagi sesiapa yang mudah sangat lupa, memang bagus untuk ambil omega 3 ni lebih-lebih lagi kanak-kanak yang dalam proses pembelajaran.

Ibu bapa boleh bagi anak anda makan OMEGA GUARD SHAKLEE kerana ia bukan saja tinggi dengan kandungan Omega 3, malah ia juga tinggi dengan kandungan DHA & EPA.

Kanak-kanak ni sifat ingin tahu dia sangat tinggi. Jadi, sangat bagus untuk kita bagi mereka makan makanan yang tinggi dengan nutrisi omega 3 dengan cukup supaya mereka mampu berfikir dan perkembangan otak berlaku dengan pantas.

Orang kat ‘sel-sel otak berhubung’ bila ambil nutrisi yang tinggi dengan DHA, EPA, & Omega 3 ni.

Kanak-kanak yang mendapat nutrisi DHA, EPA, & Omega 3 yang cukup dipercayai mempunyai kemampuan untuk berfikir dan kefahaman yang tinggi. Bila kita kata sesuatu benda tu tak bagus, mereka lebih mudah faham berbanding kanak-kanak yang tak dapat langsung nutrisi DHA ni.

Selain daripada itu, pengambilan omega 3 dipercayai boleh memberikan seorang kanak-kanak tidur yang lena, tahap immune yang tinggi means that kanak-kanak yang ambil nutrisi omega 3 tidak mudah jatuh sakit, dan mereka juga kurang mendapat risiko alergi.

 

Rujukan:

 1. 5 tahun1
  Early Childhood Education Degrees, The Milestones of Your Little Rocket Scientist’s Development, 2013, available at http://www.early-childhood-education-degrees.com/milestones/.
 2. docosahexaenoic acid2
  Chang C.Y, Ke D.S, & Chen J.Y. Essential fatty acids and human brain. Acta Neurol Taiwan. 2009 Dec; 18(4):231-41. Retrieved September 5, 2017, from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20329590.
 3. tingkah laku3
  Kuratko CN, et al. Nutrients. 2013 Jul; 5(7): 2777–2810.
 4. fokus4
  Lauritzen L, et al. Nutrients 2016;8(1):1-17
 5. 5x DHA*
  *Berbanding susu tepung rumusan untuk kanak-kanak yang terdahulu (Tahun 2009)
 6. Jenama No. 1^ Diguna Oleh Ibu-Ibu di Malaysia
  ^Berdasarkan audit Brand Health bagi Kategori Susu Tepung Rumusan untuk Kanak-kanak dalam tempoh 12 bulan berakhir 12 Disember 2017 di Semenanjung Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

×
Salam, Hello and Hi!

Whatsapp saya untuk maklumat lanjut!
Got an inquiry? Do not hesitate to Whatsapp me!
error: Content is protected !!