Punca Rambut Kering Dan Rapuh Yang Orang Ramai Tidak Sedar

Walaupun dah berkali-kali tukar syampu tapi masih tidak dapat hasil yang diingini? Mungkin anda sedang melakukan sesuatu dengan cara yang salah. Mungkin juga masalah rambut kering anda berpunca dari cara mandian yang tidak betul. Jangan risau, kami akan berkongsi info terbaik tentang cara mengenali punca masalah rambut kering dan cara untuk mengatasinya.

Setiap wanita pasti idamkan rambut yang cantik dan sihat tanpa sebarang masalah. Namun begitu, masalah rambut  mudah gugur dan rapuh seringkali menghantui wanita dan perkara ini kadangkala membuatkan seseorang itu merasa rendah diri serta tiada keyakinan untuk berhadapan dengan orang ramai.

Dalam pada itu, tahukah anda setiap hari lebih kurang 90% rambut pada kulit kepala akan berada pada fasa pertumbuhan dan 10% pula akan berada dalam fasa rehat. Oleh itu, setiap individu berkemungkinan untuk menghadapi masalah rambut gugur sekurang-kurangnya 100 helai sehari dan ianya berpunca daripada beberapa faktor.

Antaranya adalah :

  • Tekanan di tempat kerja atau persekitaran.
  • Hormon tidak stabil.
  • Salah pilih produk penjagaan rambut
  • Kurang vitamin C dalam badan.

6 Punca Rambut Kering dan Rapuh

1. CUACA

“Musim panas termasuk pendedahan berlebihan kepada matahari, berenang, dan produk yang mengandungi alkohol, semuanya boleh dehidrasi rambut,” kata Remington selebriti stylist Richard Marin.

2. RAWATAN SMOOTHING

Terlalu banyak rawatan pelicinan yang dilakukan  boleh membuatkan rambut anda kehausan. “Rawatan ini berfungsi dengan berkesan untuk melicinkan rambut dan menjadikannya sihat dan terurus, tetapi jika ia dilakukan terlalu kerap, penumpuan protein pada rambut akan menyebabkan ia menjadi rapuh,” kata stylist rambut Sylvia Vaught, yang juga pengasas LA- Blown Me Blow Me.

3. PERUBAHAN HORMON

“Pil kawalan kelahiran, kehamilan, dan menopaus adalah semua perubahan fisiologi dalam badan yang boleh memberi kesan buruk pada rambut, termasuk kekeringan dan kelemumur,” kata Vaught. Dia mengesyorkan melihat doktor anda membincangkan pilihan rawatan yang bersesuaian.

Baca juga: Masalah Rambut Gugur Disebabkan Kelemumur

4. MENGGUNAKAN SYAMPU YANG SALAH

Tidak semua syampu dicipta sama: Vaught juga memberi amaran kepada mereka yang menggunakan syampu lelaki apabila kehabisan syampu sendiri. Anda akan lebih baik membilas rambut anda beberapa kali dengan hanya air untuk mengeluarkan sebahagian daripada minyak, dan bukannya menggunakan syampu yang tidak sesuai dengan anda yang boleh memberikan kesan sampingan yang nanti sukar untuk disembuhkan.

5. MENYIKAT/MEMBERUS RAMBUT KETIKA BASAH

“Ingatlah bahawa rambut paling mudah rosak apabila basah,” kata Vaught. Menyikat rambut yang basah  akan meninggalkan hujungnya rapuh dan bercabang. Daripada memberus rambut basah, gunakan sikat dengan sedikit leave-on conditioner.

6. PENGGUNAAN PERALATAN HABA SETIAP HARI

Sama ada ia pengering atau straightener, menggunakan haba setiap hari kepada rambut akan menghilangkan kelembapan rambut. “Ini menyebabkan kerosakan yang sebenarnya boleh dielakkan,” kata Vaught. Sekiranya anda ‘wajib’ menggunakan peralatan yang berhaba pada rambut anda setiap hari, pastikan suhunya di bawah 400 darjah.

Baca juga : Langkah Mengatasi Rambut Gugur

Kesimpulannya, jagalah mahkota wanita anda dengan sempurna agar kehidupan seharian anda lebih berkualiti dan produktif.

****************************************

Berminat untuk mendapatkan produk-produk Shaklee? Mudah sahaja, hanya sekali klik, anda boleh terus purchase.

Click Here to Purchase

Anda berminat ingin menjadi ejen Shaklee di sekitar kawasan anda dan bersama-sama berjaya dalam bisnes ini? Klik link di bawah untuk daftar ahli.

Picture1

Fara Hana | Shaklee Independent Distributor | ID 1284203 | 0133465509

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

×
Salam, Hello and Hi!

Whatsapp saya untuk maklumat lanjut!
Got an inquiry? Do not hesitate to Whatsapp me!
error: Content is protected !!