Bisnes MLM Shaklee Pun Sama Macam Bercucuk Tanam

Pohon buluh cina ditanam di halaman rumah sebagai perhiasan, pagar atau dimana sahaja setelah tanah digemburkan, disiram dan dibubuh baja namun pokok buluh cina tidak membesar sehingga empat tahun. Kemudian selepas empat tahun, pokok buluh cina masih tiada tanda-tanda pokok bercambah. Apa yang boleh dilihat hanyalah sedikit anak pokok. Namun, dalam diam akarnya bercambah di dalam tanah dengan membina rangkaian untuk dijadikan tapak yang kuat lagi teguh.

Selepas lima tahun barulah buluh cina itu mulai naik tinggi dan mengatasi pesaing-pesaingnya yang lain yang dulunya cepat meninggi. Pada waktu pokok-pokok lain mula mengguning di musim kemarau akibat kekurangan air, pokok buluh cina terus tumbuh meninggi kerana akarnya yang dibina bertahun-tahun sudah kukuh. Pokok buluh cina adalah antara pokok yang paling cepat tumbuh di dunia ini. Tunasnya boleh tumbuh setinggi 90 sentimeter dalam masa 24 jam. Ini menjadikan pokok buluh cina terus meninggi mengatasi pokok-pokok lain.

Dari kisah pokok buluh cina ini, peniaga cina mengambil iktibar dan pengajaran bahawa pentingnya membina rangkaian yang kukuh terlebih dahulu walaupun lambat atau tidak mendapat hasil di permulaan perniagaan, namun mereka percaya hasil perniaggan lumayan akan di perolehi setelah perniagaan telah kukuh.

Begitu juga dengan diri kita sendiri, untuk berjaya bukan mengambil masa yang singkat. Jika berniaga, mesti bina dahulu tapak perniagaan yang kukuh dengan membina rangkaian yang luas, setelah membina perniagaan barulah mendapat hasil yang lebih mudah tanpa bekerja untuk selamanya.

Bagaimana untuk berjaya bina base yang kukuh dan teguh dalam bisnes Shaklee? Ada 5 langkah secara ringkasnya yang anda boleh ikuti.

Level #1: Be grounded. Rendah diri

Mula2 nak mula bisnes Shaklee, kena rendah diri & buka hati nak belajar. Sebab bisnes MLM; especially Shaklee, ada benda teknikel yang tersendiri. Baik produknya mahupun bisnes modelnya.

Walaupun di tempat kerja kita dah pangkat CEO atau Pengarah atau tauke bisnes billion2 sebelum ini, tapi dalam bisnes Shaklee kita baru nak bertatih.

Maka, jangan bawa ego tempat kerja atau pengalaman tauke bisnes sebelum ini ke bisnes Shaklee. Sbb ego tu awal2 lagi akan block benda baru yang upline ajar.

Level #2: Set down root. Bina asas/foundation bisnes

Benda pertama yang semua SID kena buat ialah besarkan customer base. Sbb customer base yang cukup banyak & loyal akan buat sales SID solid consistently.

Sbb tu penting sangat2 buat #t1000. Bermula dengan orang yang korg kenal; kawan2, sedara mara, jiran tetangga, dan kemudian pelan2 target yg belum kenal.

#t1000 ni sangat2 penting sbb itulah modal customer base kita. Kalau tak buat #t1000, susah nak besarkan customer base. Which then, susah nak skor sales.

Level #3: Leave your comfort zone. Upgrade diri

Buat sales memang sangat2 penting. Tapi nak uprank sampai ke Master & kekal effective, sales saja tak cukup. Kena cari business partner & bina business leader.

Di tahap ini, dah bukan level buat apa yang kita suka. Sebaliknya, kena push diri buat yang sepatutnya. Selagi tak push & keluar zon selesa, kita takkan grow punya.

Latih diri untuk kenal ciri2 seorg business leader, kemudian cepat2 ajak & istiqamah coaching/mentoring. InsyaAllah, akan lahir Master Coordinator dari susur galur korg.

Level #4: Grow through adversity. Usah takut cabaran, sebaliknya CELEBRATE!

Yang namanya bisnes, pasti berdepan dgn mcm2 cabaran. Cabaran2 tu pula ikut rank & capability masing2. Lagi tinggi rank & skill, insyaAllah lagi mencabar.

Bagi SID, kena reject customer dah rasa macam nak bunuh diri. Tapi bagi leader, bila downline business yang kita coach tu give up & stop, sangat lah sakit hati.

Tough situation never last, but tough people do! Sebab that tough people boleh control emosi & pandang sesuatu dengan mata hati, “apa yg aku kena improve lagi”.

Level #5: Bloom. Potensi berkembang

Bila seseorg leader makin faham apa yang berlaku & tahu apa yang perlu dilakukan at that very specific time (tak tangguh2), itulah leader paling capable.

Dan bila skill korg dah upgraded to the next level, insyaAllah, empayar korg akan terus berkembang. Which then, of cos, income shaklee korg grow lebih dari 5-6 angka.

Tapi ingat, semua ini perlu melalui semua proses di atas step by step. Takde short cut!

Barulah empayar Shaklee yang korg bina kekal solid & tak mudah goyah.

Barulah, bonus Shaklee korg pun masyuk.

Ada ke yang nak income Shaklee masyuk jugak sampai at least 6 angka sebulan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

×
Salam, Hello and Hi!

Whatsapp saya untuk maklumat lanjut!
Got an inquiry? Do not hesitate to Whatsapp me!
error: Content is protected !!