Mental Hacks Supaya Jadi Lebih Yakin Untuk Berjaya – Key to Success

Why Confidence is The Key to Success?

Apa yang menyebabkan korang rasa korang tak boleh buat? Siapa yang cakap pada awak yang “you can’t do it”?

Bukan marah, cuma nak tau je dari mana datangnya idea ni? I want to understand where this disconnect is coming from. I want to know where this lack of confidence is stemming from.  Because, it doesn’t have to be this way.

Secara jujurnya, tiada siapa pun sebenarnya yang berhak untuk mencalarkan konfiden korang semua.

No one is stripping away your confidence as much as you are.

Your biggest obstacle is actually YOU.
Maybe it’s because you don’t feel like you’re good enough.
Or, maybe you just don’t see the point in putting all this effort into being confident.

Nak jadi konfiden ni bukan kerja semalaman.
Confidence takes effort, it doesn’t just happen overnight. It comes from a long time of support. A good support system creates confidence and helps it grow. Pernah dengar tak?

Rome wasn’t built in one day!

Saya google jugak sebenarnya tengok, dahtu berapa hari Rome was built on? Curious tak korang?

…..The Roman Empire evolved over many centuries, but tradition holds that the city of Rome itself was founded in 753 B.C. As a city that is still standing today, Rome has never been completely finished…..”

Sumber: www.reference.com

So, when your life lacks support, learn to be your own support; that’s where the effort comes in to play. Being your own support is extremely difficult; but not impossible.

How do I become my own support?

Well, here is how Ms Barah did it. She did -and do- what She love. Jom baca kisah dia kat sini.


I’ve been writing for years, and no one showed any interest in my work [excluding my wonderful immediate family]. I tried to make my own presence in the online writing world, and I’ve been here for some time doing my own thing.
I wrote every chance I could, even though most of the time it would go unread.

Not a single like, comment, or anything to show me that my writing mattered to anyone. But I kept writing, I didn’t let the lack of readers get to me.

Instead I let it affect me in a positive way, I kept writing till I finally got a response from someone. Someone who read my work, who thought my work was worthy of liking and leaving a comment. A comment that contained their opinion and their own experience on the topic at hand.

That alone made me feel on top of the world. And slowly my work reached more and more people.

And here I am now, a writer and editor on a wonderful page that inspires and helps so many people. I was my own support for a long time. And having that helped my confidence grow and flourish. (Sumber: “Confidence” by Barah, now on www.dearchereen.com ©️DearChereen)

**************

Satu lagi kisah yang saya nak share dengan korang, mengenai satu pasangan suami isteri yang dikenali sebagai En Fahmy & Pn Adilah

Petang ni saya nak sharing tentang 1 perkara dalam Shaklee yang tiada dalam company lain. Salah satu sebab saya dan wife bersungguh-sungguh macam nak mati usahakan bisnes Shaklee ni ialah….

Nak tinggalkan legacy untuk anak-anak kami besok bila kami mati

Masa mula-mula start dulu, niatnya nak tambah duit poket. Sebab kami struggle dengan life. Hidup dari paycheck ke paycheck. Setiap bulan terjebak dalam “Rat Race”. Nak beli susu anak berkira. Nak beli pampers anak berkira. Nak balik kampung pun berkira.

Pendek kata, kira-kira tu tak berapa pandai sangat tapi berkira tu memang expert 😂😂😂
Mula dengan sharing then bila dah rasa shaklee effect tu, ringan je nak share dgn yang lain.

Bila start approach orang lain pasal produk dan peluang bisnes, kami mula dapat order dan untung runcit. Demand tinggi rupanya Shaklee ni. Baru kami tau masa tu. Dulu jual shaklee retails price sebab kami perlukan sangat untung runcit tu untuk survival 😭😭😭😭

As time goes by, bisnes kami mula expand. Apa yang kami buat?

U – Use

S-Share

B-Built (USB)

&
Ikut

Cakap

Upline (ICU)

Bisnes kita dah ada mentor dan system yang proven. Follow je ok. Makin lama, makin berkembang. To make the story short, sampai la kami sampai rank tertinggi dalam Shaklee ni iaitu Master Coordinator tahun 2017.

Satu persatu impian kami jadi kenyataan. Nak sihat, nak orang recognize, nak bersosial dengan orang-orang hebat, beli rumah, nak beli kereta idaman, nak travel oversea, nak bawa family travel, nak tolong orang jadi kaya etc.

Rupa-rupanya baru kami sedar, Shaklee ni just a vehicle untuk kita capai impian kita.

Apa sahaja dreams kita. It is possible with Shaklee!

But to build a foundation kena sabar dan konsisten. Mula-mula ni memang struggle dan mencabar. Tapi makin lama, inshaAllah makin jelas matlamat.

Saya tak cakap ianya mudah tapi saya nak kata ianya sangat2 berbaloi! Berbaloi masa, wang, tenaga yang kita habiskan untuk bina bisnes ni!

Nampak tak? nampak tak? Dah share 2 cerita ni kalau tak nampak clear lagi memang kena buat air tawar la minum bagi cerah sikit hati. hehe

Alhamdulilah. Semua benda dalam dunia ni kita boleh achieve. Cuma kena stay strong. Be strong!

Remind yourself that you are amazing, and that you can do anything you put your mind to. Confidence is key, and no one can give you as much confidence as you can give yourself.

Siapa-siapa nak join Shaklee. Boleh sangat. Saya sangat-sangat berbesar hati nak bantu & guide korang. Jom kita sama-sama berjaya. Whatsapp sini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

×
Salam, Hello and Hi!

Whatsapp saya untuk maklumat lanjut!
Got an inquiry? Do not hesitate to Whatsapp me!
error: Content is protected !!