Ketahui Cara Cepat Untuk Mendapat Bacaan Tekanan Darah Normal (Normal Blood Pressure) dan Hipertensi

Bagi seseorang yang sihat dan tidak berhadapan apa-apa masalah kesihatan, bacaan tekanan darah normal bagi semua usia ialah 120/80 mmHg. Jika tekanan darah kurang daripada 90/60mmHg, anda disyaki menghidap Hipotensi. Hipotensi adalah keadaan ketika tekanan darah di dalam arteri lebih rendah dibandingkan normal. Jikalau tekanan darah lebih daripada 130/90mmHg, ini menunjukkan bahawa anda mempunyai penyakit Hipertensi. Terdapat 3 tahap keseriusan untuk hipertensi berdasarkan bacaan tekanan darah yang diambil.

Bagaimana yang dimaksudkan Tekanan Darah Normal?

 • Memahami bacaan tekanan darah dapat membantu anda memberi keutamaan dalam menjaga kesihatan badan.
 • Tekanan darah adalah ukuran kekuatan darah yang beredar di dinding saluran darah.
 • Selain dari itu, tekanan darah adalah daya yang diberikan oleh jantung terhadap rintangan yang dibuat oleh arteri, untuk memastikan darah mengalir melalui badan anda. Tekanan darah tinggi (hipertensi) berlaku apabila daya tekanan jantung berlebihan dari daya yang biasa.
 • Hipertensi atau tekanan darah tinggi adalah keadaan dimana tekanan darah berada pada nilai 130/80 mmHg atau lebih. Keadaan ini boleh menjadi lebih kronik, karena jantung dipaksa mengepam darah lebih laju ke seluruh tubuh, hingga boleh mengakibatkan timbulnya pelbagai penyakit, seperti kerosakan ginjal, stroke, dan kerosakan jantung.
 • Bacaan tekanan darah terdiri daripada dua nombor. Nombor teratas adalah tekanan darah sistolik, dan bahagian bawahnya adalah tekanan darah diastolik (contoh: 120/80mmHg).
 • Tekanan darah sistolik: Kekuatan daya ketekanan darah pada saluran darah apabila jantung berdegup.
 • Tekanan darah diastolik: Kekuatan tekanan yang ada di antara denyutan jantung.

Tekanan Darah – Hipotensi 

 • Hipotensi bermaksud tekanan darah yang lebih rendah daripada 90 untuk nombor teratas (sistolik) atau 60 untuk nombor bawah (diastolik) secara umumnya dianggap tekanan darah rendah. Keadaan ini berlaku ketika tekanan darah di dalam arteri lebih rendah dibandingkan normal
 • Tekanan darah rendah mungkin kelihatan wajar terutamanya bagi individu yang mempunyai BMI yang rendah. Selalunya ia tidak akan menjejaskan kesihatan. 
 • Dalam kes yang teruk seperti kurang gula dalam darah (hipoglikemia), hipotermia (suhu badan kurang dari suhu badan normal) atau dehidrasi (badan kurang air), tekanan darah rendah boleh mengancam nyawa.
Tekanan Darah Normal
 • Tekanan darah biasa berada dalam lingkungan antara 90 hingga 120 (sistolik) dan 60 hingga 80 (diastolik), bergantung pada usia anda.
 • Jika bacaan tekanan darah anda dibacakan sebagai ‘normal’, itu bermakna anda berada dalam lingkungan yang sihat – ini merupakan berita baik untuk arteri, jantung, otak, dan buah pinggang anda

Tekanan Darah Tinggi – Hipertensi
 • Apabila tekanan sistolik antara 120 dan 129 mm Hg dan tekanan diastolik lebih daripada 80 mm Hg, bermakna anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Walaupun angka-angka ini tidak dianggap dalam kategori tekanan darah tinggi, bacaan tekanan darah yang melebihi daripada normal dianggap tekanan darah yang tidak normal.
 • Tekanan darah yang meningkat mempunyai peluang untuk beralih kepada tekanan darah tinggi yang sebenar, menjadikan individu terlibat berisiko untuk mendapat penyakit jantung dan strok.

Kenali Jenis-jenis Hipertensi

Hipertensi tahap 1

 • Untuk kategori ini, bacaan tekanan darah adalah dari 130 hingga 139 (sistolik) lebih daripada 80 hingga 89(diastolik), bergantung kepada umur.
 • Hipertensi Tahap 1 ini boleh disebabkan oleh diet pemakanan yang tidak sihat atau stress, dianggap tekanan darah tinggi yang biasa hingga sederhana.
 • Jika tidak ditangani, hipertensi tahap 1 akan meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar, dan lain-lain masalah kesihatan yang serius. Ia juga boleh berkembang ke tahap 2 hipertensi – tekanan darah tinggi yang lebih teruk.
Hipertensi tahap 2
 • Tahap 2 tekanan darah tinggi menunjukkan keadaan yang lebih serius.
 • Sekiranya bacaan tekanan darah anda menunjukkan nombor atas 140 atau lebih (sistolik), atau nombor bawah 90 atau lebih (diastolik), ia dianggap hipertensi tahap 2.
 • Pada peringkat ini, doktor anda akan mencadangkan satu atau lebih ubat untuk mengekalkan tekanan darah anda. Tetapi anda tidak semestinya bergantung kepada ubat-ubatan untuk merawat hipertensi. Tabiat gaya hidup juga penting dalam peringkat 2 kerana mereka berada di peringkat lain.
Krisis hipertensi/”Hypertensive crisis”
 • Tekanan darah sistolik ke atas 180 atau bacaan tekanan diastolik ke atas 120 mungkin bermakna anda mengalami masalah krisis hipertensi  dan memerlukan rawatan perubatan kecemasan.
 • Jika anda mendapat bacaan dalam angka ini di rumah, tunggu beberapa minit dan cuba ambil tekanan darah anda sekali lagi
 • Anda perlu pergi ke klinik atau lebih baik, hospital kecemasan sekiranya tekanan darah anda terlalu tinggi.
Bercakap dengan doktor anda mengenai tekanan darah anda dan dapatkan nasihat atau konsultasi mengenainya. Walaupun anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda harus mengambil langkah bagi mengawal tekanan darah anda supaya anda dapat mengelakkan risiko masalah tekanan darah yang berkaitan dengan tekanan darah anda.

Apakah gejala-gejala bahawa tekanan darah anda tidak normal? Baca selanjutnya di bawah.

Hipotensi
Bagi sesetengah individu yang mempunyai tekanan darah rendah, tanda-tanda dan gejala yang dialami adalah seperti:
 1. Pening-pening
 2. Pengsan (syncope)
 3. Penglihatan kabur
 4. Loya
 5. Keletihan
 6. Kurang tumpuan
Kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, terutamanya pra-hipertensi dan hipertensi tahap 1, jarang mendapat simptom-simpton.
Malah pada tahap 2, hipertensi mungkin tidak menyebabkan sebarang kesan yang ketara. Mereka akan mengalami simptom seperti:
 • Sakit kepala
 • Hidung berdarah
 • Sesak nafas
Walaupun tiada simptom yang ketara, tekanan darah tinggi masih mampu merosakkan saluran darah dan jantung dan juga meningkatkan risiko serangan jantung, penyakit jantung, strok dan banyak lagi. Oleh itu, pesakit digalakkan untuk memantau bacaan tekanan darah mereka di rumah bagi mengelakkan keadaan menjadi serius.
Krisis Hipertensi
 • Krisis hipertensi adalah tekanan darah tinggi teruk yang boleh menyebabkan strok.
 • Tekanan darah yang sangat tinggi iaitu tekanan darah sistolik melebihi 180 atau tekanan darah diastolik melebihi 120 mampu menyebabkan kerosakkan saluran darah. Saluran darah akan menjadi radang dan mungkin bocor cecair atau darah. Akibatnya, jantung mungkin tidak dapat mengepam darah dengan efektif.
 • Krisis hipertensi dibahagikan kepada dua kategori: mendesak (Hypertensive Urgency) dan kecemasan (Hypertensive Emergency). Dalam krisis hipertensi mendesak, tekanan darah anda sangat tinggi, tetapi doktor anda tidak mengesyaki anda mengalami kerosakan pada organ anda.
 • Dalam krisis hipertensi kecemasan, tekanan darah anda sangat tinggi dan telah menyebabkan kerosakan kepada organ anda. Krisis hipertensi kecemasan ini boleh menyebabkan komplikasi yang mampu mengancam nyawa.
Tanda-tanda dan gejala krisis hipertensi yang mungkin mengancam nyawa termasuklah:
 1. Sakit dada teruk
 2. Sakit kepala yang teruk, disertai dengan kebingungan dan penglihatan kabur
 3. Pening dan muntah
 4. Kebimbangan yang teruk
 5. Sesak nafas
 6. Sawan
 7. Tidak memberi respon
 8. Sekiranya anda mengalami peningkatan tekanan darah yang teruk, dapatkan rawatan perubatan segera. Rawatan untuk krisis hipertensi mungkin memerlukan rawatan dengan ubat oral atau intravena di hospital.

Rawatan Bagi Masalah Hipotensi dan Hipertensi

Hipotensi

 • Bagi kebanyakan orang yang mempunyai tekanan darah rendah kronik, ia boleh dirawat secara berkesan dengan perubahan diet dan gaya hidup.
Bergantung pada punca gejala anda, doktor anda mungkin memberitahu anda untuk meningkatkan tekanan darah anda dengan membuat perubahan mudah:
 1. Makan diet lebih tinggi dalam garam.
 2. Minum banyak cecair tanpa alkohol
 3. Hadkan minuman beralkohol.
 4. Minum lebih banyak cecair semasa cuaca panas dan semasa sakit dengan penyakit virus, seperti selesema atau selesema.
 5. Dapatkan senaman secara teratur untuk mempromosikan aliran darah
 6. Berhati-hati apabila terbit dari berbaring atau duduk. Untuk membantu meningkatkan peredaran, pam kaki dan pergelangan kaki anda beberapa kali sebelum berdiri. Kemudian perlahan-lahan perlahan. Apabila keluar dari katil, duduk tegak di tepi katil untuk beberapa minit sebelum berdiri.
 7. Menaikkan kepala tempat tidur anda pada waktu malam dengan meletakkan bata atau blok di bawah kepala kati
 8. Elakkan mengangkat berat.
 9. Elakkan tegang semasa di tandas.
 10. Elakkan berdiri di tempat untuk jangka masa yang panjang.
 11. Elakkan pendedahan yang berpanjangan kepada air panas, seperti pancuran panas dan spa. Sekiranya anda mendapat pening, duduk. Ia mungkin berguna untuk menyimpan kerusi atau najis di bilik mandi jika anda perlu duduk; untuk membantu mencegah kecederaan, gunakan kerusi atau bangku nonsun yang direka untuk digunakan di pancuran mandi dan tab mandi.
 12. Untuk mengelakkan masalah dengan tekanan darah rendah dan mengurangkan kesakitan selepas makan, cuba makan lebih kecil, lebih kerap makan. Kurangkan karbohidrat. Berehat selepas makan. Elakkan mengambil ubat untuk menurunkan tekanan darah sebelum makan
 13. Sekiranya langkah-langkah ini tidak mengurangkan masalah, anda mungkin memerlukan ubat dan konsultasi bagi rawatan selanjutnya.
Hipertensi
 • Kebiasaanya, individu yang mempunyai tekanan darah tinggi dinasihatkan untuk membuat perubahan gaya hidup sihat.
 • Ubat akan diberi bergantung pada bacaan tekanan darah dan jika individu mempunyai risko untuk mengalami masalah seperti serangan jantung atau pukulan.
Doktor akan menjalankan beberapa ujian darah dan air kencing, dan bertanya soalan tentang kesihatan untuk menentukan risiko masalah lain:
 • Sekiranya tekanan darah secara konsisten melebihi 140/90mmHg (atau 135/85mmHg di rumah) tetapi risiko untuk menghadapi masalah lain adalah rendah – anda dinasihatkan untuk membuat perubahan kepada gaya hidup anda
 • Jika tekanan darah anda secara konsisten melebihi 140 / 90mmHg (atau 135 / 85mmHg di rumah) dan risiko masalah lain yang tinggi – anda akan ditawarkan ubat untuk menurunkan tekanan darah anda, sebagai tambahan kepada perubahan gaya hidup
 • jika tekanan darah anda secara konsisten melebihi 160 / 100mmHg – anda akan diberikan ubat untuk menurunkan tekanan darah anda, sebagai tambahan kepada perubahan gaya hidup
Krisis hipertensi mendesak (Hypertensive Urgency):
 • Tekanan darah boleh dikurangkan dengan selamat dalam masa beberapa jam dengan ubat tekanan darah.
Krisis hipertensi kecemasan (Hypertensive Emergency): 
 • Sekiranya bacaan tekanan darah dibaca 180/120 atau lebih tinggi dan individu mengalami simptom-simptom yang berkaitan dengan kerosakan organ sasaran seperti sakit dada, sesak nafas, sakit belakang, kebas / kelemahan, perubahan dalam penglihatan, atau kesukaran bercakap maka ini akan dianggap kecemasan hipertensi. Jangan tunggu untuk melihat jika tekanan anda turun sendiri, segera pergi ke Kecemasan di hospital berdekatan.
Cara terbaik untuk mencegah komplikasi daripada masalah tekanan darah adalah untuk mendapatkan diagnosis lebih awal. Anda boleh membuat pemeriksaan kesihatan dimana-mana klinik untuk membaca tekanan darah, atau boleh membeli mesin tekanan darah bagi mengambil bacaan di rumah. Simpan log pembacaan tekanan darah dan bawa ke temujanji doktor. Ini boleh membantu doktor anda melihat masalah yang mungkin sebelum kemajuan keadaan.

Rawatan Alternatif bagi menurunkan tekanan darah kepada paras normal

****************************************

Berminat untuk mendapatkan produk-produk di atas? Mudah sahaja, hanya sekali klik, anda boleh terus purchase.

Click Here to Purchase

Anda berminat ingin menjadi ejen Shaklee di sekitar kawasan anda dan bersama-sama berjaya dalam bisnes ini? Klik link di bawah untuk daftar ahli.

Picture1

Fara Hana | Shaklee Independent Distributor | ID 1284203 | 0133465509

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

×
Salam, Hello and Hi!

Whatsapp saya untuk maklumat lanjut!
Got an inquiry? Do not hesitate to Whatsapp me!
error: Content is protected !!